Sestavine najboljšega tonika za obraz Razvajam.se

Sestavine najboljšega tonika za obraz Razvajam.se

Vse sestavine našega tonika za obraz so zbrane in opisane spodaj:

Tropinovec je žganje, pridobljeno iz grozdnih tropin, ki ostanejo pri stiskanju grozdja. Alkohol se v kozmetičnih izdelkih uporablja zaradi njegovih lastnosti: ima antibakterijski učinek, raztaplja maščobe, je naraven konzervans (ščiti pred razvojem mikroorganizmov), zmanjšuje vnetja. Alkohol je pri koncentraciji 5% ali manj za kožo popolnoma neškodljiv in kože ne izsušuje.

Hialuronska kislina je naravna vlažilna učinkovina in ključna komponenta zdrave kože. Izboljša hidracijo kože, spodbuja proizvodnjo kolagena v koži, deluje kot antioksidant, pospešuje celjenje ran. Hialuronske kisline je z leti v naših organizmih vse manj, njeno pomanjkanje pa se navzven kaže kot suha, neelastična koža, hitreje nastajajo gubice. Kozmetični izdelki s hialuronsko kislino kožo naredijo mehko, voljno, zdravo in čvrsto ter upočasnijo proces staranja kože. Hialuronska kislina je danes najpogosteje uporabljen vlažilec, najdete jo tako v prehranskih dodatkih, v zdravstvu, kakor tudi v kozmetičnih izdelkih in celo v injekcijskih kozmetičnih posegih. V preteklosti se je hialuronska kislina pridobivala iz živalskih virov, danes pa jo je nadomestilo biotehnološko pridobivanje s fermentacijo bakterij (natrijev hialuronat).

Glicerol ali glicerin kožo vlaži in preprečuje dehidracijo. Deluje tako, da nase veže vodo iz okolja in iz spodnjih plasti kože ter s tem poveča vsebnost vode v površinskih kožnih plasteh. Koži tako vrača prožnost, jo dodatno vlaži in čisti, s tem pa tudi preprečuje nastanek gub. Danes se ga povečini proizvaja s hidrolizo rastlinskih maščob ali fermentacijo sladkorja.

Pantenol ali provitamin B5 je alkoholna oblika pantotenske kisline oziroma vitamina B5, ki deluje kot vlažilno sredstvo, protivnetno in regenerativno: pomirja in mehča kožo, pomaga pri celjenju ran, zmanjšuje videz drobnih linij in gubic, izboljšuje elastičnost kože, obnavlja razpokano kožo.

Dermofeel je solubilizator, ki združuje oljno in vodno fazo. Je neionski tenzid (površinsko aktivna snov) rastlinskega izvora. Je blag in koža ga dobro prenaša.

Bisabolol (poznan tudi kot levomenol) je primarna sestavina eteričnega olja, pridobljenega iz kamilice. Bisabolol izboljšuje videz suhe in poškodovane kože tako, da zmanjšuje njeno luščenje in obnavlja prožnost. V kozmetiki se je že v preteklosti uporabljal zaradi svojih zdravilnih lastnosti: Deluje proti dražilno in ščiti kožo pred vsakodnevnimi poškodbami; Stimulira in pospeši proces celjenja kože; Preprečuje znake staranja; Blaži draženje, saj deluje kot analgetik; Pomaga v boju proti bakterijam in celo nekaterim rakavim celicam

Cosgard je konzervans, ki je nujno potreben dodatek v vseh kozmetičnih izdelkih, ki vsebujejo vodo, saj preprečuje razvoj glivic, plesni in mikrobov. Ti mikroorganizmi lahko namreč povzročijo nečistoče, poškodujejo zaščitno plast kože ali povzročijo kožne bolezni.

Tekoče zlato mediterana

Tekoče zlato mediterana

Turobni dnevi poznega oktobra pri nas naznanjajo družabno opravilo: obiranje oljk. Tam, kjer se oljčne njive še berejo ročno, se cela družina z znanci in prijatelji več dni zapored zbira okoli oljčnih dreves, da jih skupaj stresajo in na razgrnjene mreže pod njimi lovijo olive. Čudovit občutek je v dlan prijeti oljčne veje, kot šop dolgih las, ki jih nato počešeš z glavnikom in iz njih odpadejo zrele olive. Skupna pojedina in polne vreče oliv, ki se jih konec dneva odvozi v stiskalnico… in mesec kasneje iz njih že nastane tekoče zlato mediterana: olivno olje.

Pri Razvajam.se uporabljamo lastno ekstra deviško olivno olje, stisnjeno iz oljk, ki jih beremo na družinski eko njivi na slovenski obali. Najdete ga tudi v naših izdelkih, saj je preprosto… zlato!

Oljčna drevesa so ena najstarejših gojenih rastlin, ki jih je človek vzgajal že šest oziroma sedem tisoč let pred našim štetjem in že stoletja se je olivno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini za negovanje kože in mišic, zdravile so se odrgnine, rane, koži in lasem pa je dajalo sijaj in elastičnost.

Antioksidanti v olju delujejo kot zdravilo proti staranju in ohranjajo elastičnost kože. Ti antioksidanti vsebujejo vitamin E in polifenole, ki pomagajo pri zbiranju in nevtralizaciji prostih radikalov, ki lahko sicer poškodujejo kožo in pospešijo staranje. Sestava kislin olivnega olja je presenetljivo podobna sestavi kislin v človeškem telesu, zato človeški organizem olivno olje presnavlja lažje kot večino drugih olj in maščob. Olivno olje med drugim deluje tudi razkužilno, saj pospešuje celjenje ran in opeklin. Ima močno protibakterijsko delovanje, očisti kožo in deluje protivnetno.

Oljčno olje je tako odličen odstranjevalec ličil (tudi vodoodporne maskare), pomaga zaščititi kožo pred sončnimi poškodbami in zadržuje vlago v koži, odstranjuje prekomerne količine loja pri mastni koži in tako preprečuje nastanek mozoljev in aken (ni komedogen, kar pomeni, da ne maši por), je čudovit za nego las, blagodejno in pomirjevalno deluje na suho in občutljivo kožo, zato lahko z njim pomirite razdraženo kožo po britju, primerno pa je tudi za negovanje obnohtne kožice in nohtov.

Zato naj bo olivno olje vedno pri roki, pa naj bo to v kulinarične ali kozmetične namene!

Tropinovec v toniku za obraz

Tropinovec v toniku za obraz

Kaj je tropinovec, ki ga pri toniku za nego in čiščenje obraza uporabljamo pri Razvajam.se? je vprašanje, ki ga je zastavila ena izmed naših uporabnic. In ker verjetno ni edina, pojasnjujemo v današnji objavi:

Tropinovec je žganje, pridobljeno iz grozdnih tropin, ki ostanejo pri stiskanju grozdja. Uporablja se kot aperitiv, kot osnova za alkoholne pijače, tinkture, za domačo lekarno ter za peko in kuhanje. Vsebuje od 30-60% vol. alkohola  (ta, ki ga uporabljamo pri Razvajam.se, ga ima okoli 52%).

Ali je alkohol varen tudi za kožo?

Alkohol se v kozmetičnih izdelkih uporablja zaradi njegovih lastnosti: ima antibakterijski učinek, raztaplja maščobe, je naraven konzervans (ščiti pred razvojem mikroorganizmov), zmanjšuje vnetja. Velike količine alkohola uničijo naravno plast maščobe v koži in iz nje srka vodo ter jo naredi razpokano. Pri koncentraciji 5% ali manj pa je za kožo popolnoma neškodljiv – pri nanosu v celoti izpari, zato kože ne izsušuje.

Na Dolenjskem, od koder prihaja Leja, vodja Razvajam.se, je tropinovec zdravilo za vse – nobena starost (ali pa raje mladost?) ni premajhna za njegovo uporabo. Tropinovo žganje so vaščani že od nekdaj pridobivali doma in ta tradicija se je ohranila vse do danes. Zato smo se ga odločili uporabiti tudi v naši naravni kozmetiki. 

Ključna komponenta zdrave kože

Ključna komponenta zdrave kože

Hialuronska kislina je naravna vlažilna učinkovina in ključna komponenta zdrave kože. Izboljša hidracijo kože, spodbuja proizvodnjo kolagena v koži, deluje kot antioksidant, igra pomembno vlogo pri sklepih in živčnih tkivih, pospešuje tudi celjenje ran in poškodb. Hialuronske kisline je z leti v naših organizmih vse manj, njeno pomanjkanje pa se navzven kaže kot suha, neelastična koža, hitreje nastajajo gubice.

Hialuronska kislina je danes najpogosteje uporabljen vlažilec, najdete jo tako v prehranskih dodatkih, v zdravstvu, kakor tudi v kozmetičnih izdelkih in celo v injekcijskih kozmetičnih posegih. V preteklosti se je hialuronska kislina pridobivala iz živalskih virov, danes pa jo je nadomestilo biotehnološko pridobivanje s fermentacijo bakterij (natrijev hialuronat).

Kozmetični izdelki s hialuronsko kislino kožo naredijo mehko, voljno, zdravo in čvrsto ter upočasnijo proces staranja kože. Za hialuronsko kislino smo se odločili tudi pri Razvajam.se. Dodana je našemu toniku za nego in čiščenje obraza s tropinovcem.

PS: Nikar pa ne pozabimo, da je potrebno skrbeti za naša telesa tudi od »znotraj«, zato poskrbimo za redno pitje vode in uživanje hrane, ki vsebuje hialuronsko kislino oz. spodbuja njeno nastajanje v telesu.

Rastlina, ki zmanjšuje znake staranja

Rastlina, ki zmanjšuje znake staranja

V Sloveniji naravne danosti omogočajo privilegij, da pridelujemo bučno olje najboljše kakovosti. V prehrani ga uporablja kar 90% gospodinjstev.

Bučno olje vsebuje ogromno zdravju koristnih snovi, zato je uživanje bučnega olja zelo priporočljivo – še posebej za moške, saj naj bi prisotnost cinka pripomogla k zdravju prostate in spodbujanju rasti las. Vendar, ali ste vedeli, da je bučno olje čudovito in hranljivo tudi v kozmetiki?

Za razliko od prehranskega, ki je temen, gost in izrazitega vonja in okusa, se v kozmetiki uporablja hladno stiskano olje. Pri hladnem stiskanju olja se semena ne obdelujejo, iz celega semena se zgolj iztisne olje. Temperatura, ki nastane ob stiskanju semen, je nižja (ne presega 40°C), izkoristek pa bistveno manjši od toplega stiskanja olja (za 1 liter olja se porabi vsaj 6 kg bučnih semen), zato je seveda temu primerna tudi cena.

Hladno stiskano olje je svetlejše barve, nežnega, skoraj nezaznavnega vonja, veliko manj gosto, njegov okus pa zelo blag. Bogato je z beljakovinami, antioksidanti in cinkom. Vitamina A in E v bučnem olju zmanjšujeta znake staranja, maščobne kisline pa kožo hidrirajo in ohranjajo njeno čvrstost, zato je zelo primerno za suho in izsušeno ter zrelo kožo. Olje kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki in pomaga pri njeni obnovi, odpravljanju aken in preprečevanju nastanka brazgotin. Bučno olje pomaga tudi pri krepitvi in rasti las in vlaži lasne mešičke.

O uporabi bučnega olja v prehrani in kozmetiki je ogromno napisane literature, izpostavili smo le nekaj najbolj uporabnih in zanimivih dejstev. V Razvajam.se smo navdušeni nad bučnim oljem v kozmetiki, zato smo ustvarili dva izdelka: masažno ploščico za telo in balzam za ustnice. Vabimo vas, da oba izdelka preizkusite in se na lastni koži prepričate, zakaj je bučno olje tako cenjeno tudi pri kozmetični uporabi.

[]