V Sloveniji naravne danosti omogočajo privilegij, da pridelujemo bučno olje najboljše kakovosti. V prehrani ga uporablja kar 90% gospodinjstev.

Bučno olje vsebuje ogromno zdravju koristnih snovi, zato je uživanje bučnega olja zelo priporočljivo – še posebej za moške, saj naj bi prisotnost cinka pripomogla k zdravju prostate in spodbujanju rasti las. Vendar, ali ste vedeli, da je bučno olje čudovito in hranljivo tudi v kozmetiki?

Za razliko od prehranskega, ki je temen, gost in izrazitega vonja in okusa, se v kozmetiki uporablja hladno stiskano olje. Pri hladnem stiskanju olja se semena ne obdelujejo, iz celega semena se zgolj iztisne olje. Temperatura, ki nastane ob stiskanju semen, je nižja (ne presega 40°C), izkoristek pa bistveno manjši od toplega stiskanja olja (za 1 liter olja se porabi vsaj 6 kg bučnih semen), zato je seveda temu primerna tudi cena.

Hladno stiskano olje je svetlejše barve, nežnega, skoraj nezaznavnega vonja, veliko manj gosto, njegov okus pa zelo blag. Bogato je z beljakovinami, antioksidanti in cinkom. Vitamina A in E v bučnem olju zmanjšujeta znake staranja, maščobne kisline pa kožo hidrirajo in ohranjajo njeno čvrstost, zato je zelo primerno za suho in izsušeno ter zrelo kožo. Olje kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki in pomaga pri njeni obnovi, odpravljanju aken in preprečevanju nastanka brazgotin. Bučno olje pomaga tudi pri krepitvi in rasti las in vlaži lasne mešičke.

O uporabi bučnega olja v prehrani in kozmetiki je ogromno napisane literature, izpostavili smo le nekaj najbolj uporabnih in zanimivih dejstev. V Razvajam.se smo navdušeni nad bučnim oljem v kozmetiki, zato smo ustvarili dva izdelka: masažno ploščico za telo in balzam za ustnice. Vabimo vas, da oba izdelka preizkusite in se na lastni koži prepričate, zakaj je bučno olje tako cenjeno tudi pri kozmetični uporabi.

[]